Ny konst av Jenny Nyström! Illustratör och pionjär

  Aldrig tidigare visad konst i Kalmar!
  Jenny Nyström – Illustratör och pionjär

  Ta chansen att ta del av konst i världsklass av vår egen Jenny Nyström. Den nya utställningen visas på plan 2 och kompletterar på ett fint sätt den befintliga utställningen på plan 4. 

  Jenny Nyström var en lika begåvad som mångsidig konstnär. Hon var både en folkkär illustratör och en akademiskt skolad målare i världsklass. Vi börjar berättelsen om Jenny i hennes barndoms Kalmar under 1800-talet och följer sedan hennes fantastiska karriär ända fram till 1900-talets mitt. Genom hennes målningar och illustrationer möter vi en stark kvinna som studerade vid Konstakademiens nystartade fruntimmersafdelning, reste till Paris och tog till sig tidens moderniteter. 

  Som ensam familjeförsörjare fyllde hon sin rika produktion med nymodigheter som flygplan, kameror, bilar och grammofoner i en tid då kvinnan förväntades vara enbart maka och mor.

  Utställningen visas på plan 2. 

  Helger, 14.30–14.50 Presentation av den tillfälliga utställningen Jenny Nyström – Illustratör och pionjär, ingår i entrén. 


  Guidad tur - specialerbjudande!

  För ungdomar och vuxna. Tid ca 60 min.

  Vardag: 600 (ord.pris 1 200) kr för gruppen + 30 (ord.pris: 80 kr.) kr per person
  Helg: 600 kr för gruppen + 30 kr per person

  Jenny Nyström var en lika begåvad som mångsidig konstnär. Hon var både en folkkär illustratör och en akademiskt skolad målare i världsklass. Vi börjar berättelsen om Jenny i hennes barndoms Kalmar under 1800-talet och följer sedan hennes fantastiska karriär ända fram till 1900-talets mitt. Genom hennes målningar och illustrationer möter vi en stark kvinna som studerade vid Konstakademiens nystartade fruntimmersafdelning, reste till Paris och tog till sig tidens moderniteter. Som ensam familjeförsörjare fyllde hon sin rika produktion med nymodigheter som flygplan, kameror, bilar och grammofoner i en tid då kvinnan förväntades vara enbart maka och mor.

   

  Pedagogiskt program - Jenny Nyström, barnens konstnärinna

  För förskola och åk 1–6. Tid ca 45 min.

  Välkommen hem till Jenny Nyström där husan Karin Johansdotter tar emot er. Husan visar runt i utställningen och berättar om Jennys Nyströms liv och måleri.  Från Jennys busiga barndom med sina bröder här i 1800-talets Kalmar får vi följa henne till konstskolan i Stockholm, på resa till Paris och hennes väg till att bli tomtens mamma.

  Bland Jennys alla tavlor hämtar vi också inspiration till eget skapande och därefter målar vi ett jättestort konstverk tillsammans på golvet. Ja, kanske inte direkt på golvet, utan på en lång tapetvåd. Kanske leder inspirationen till ett självporträtt eller en alldeles egen bild av tomten?

  Pris: 1 000 kr/gruppris + 70 kr p/p
   

  Kontakt och bokning:
  Telefon: 0480-45 13 00
  E-post: info@kalmarlansmuseum.se 

  Varmt välkomna!

  4 dec 2019 - 29 mar 2020

  Kalmar läns museum, plan 2

  Evenemang i samband med utställningen:

  Guidningar

  1 januari 1970

  Guidningar