Besök oss

  Varmt välkommen till Kalmar läns museum!
   

  Kalmar läns museum har normalt öppet året runt, alla dagar i veckan. Museet har många spännande utställningar och sjuder av aktivitet året runt. Museets alla evenemang hittar du här! Kalender


  Museets utställningar

  Regalskeppet Kronan

  Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man minskat för lite på seglen. Drabbningen skedde 6 km utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal. Regalskeppet Kronan - arkeologi på 27 meters djup i Östersjön! Under tjugo års tid har Länsmuseet utforskat stormaktstidens största skepp. Mer än 20 000 föremål har bärgats. De ger oss en klarare bild av 1600-talet. Redan i museets entré möter du några av Kronans stora kanoner. På plan 3 kan du sedan i en stor utställning se några av de mest spännande föremålen. Guldskatten, en del av batteridäcket och en modell över vrakplatsen visar skeppets storhet och dess tragiska öde. Välkommen också till Kronan-projektets egen bio, där du kan följa det spännande bärgningsarbetet!

  Sandby borg

  Historien om Sandby borg har blivit en världs­nyhet på grund av de unika fynden från utgrävningen. Utställningen berättar om de dramatiska händelserna och visar praktfulla guldfynd. Vi erbjuder dagliga guidningar om Sandby borg på länsmuseet under sommaren.  


  Superkronan - Regalskeppet kronan för de yngre
  Dyk in i vår barnutställning Superkronan och lek och lär om skeppet, livet på 1600-talet och livet ombord. Här kan du handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska i labbet.


  Samtliga utställningar hittar ni här! 
  https://www.kalmarlansmuseum.se/besok-oss/utstallningar/


  Mat och dryck
  Välkommen till Restaurang & Kafé Ångkvarnen! Här äter du mat med närproducerade och ekologiska råvaror. Är du sugen på middag med vänner och bekanta så går det alltid att boka bord för upp till 140 gäster. Kakor och bakverk är bakade i vårt  eget bageri. Barnen kan leka i vårt mysiga lekrum. Du hittar oss på plan fyra. 
  Kontakt och mer information: Restaurang & Kafé Ångkvarnen


  Konferens och event
  Museet har två konferenslokaler med utsikt över Kalmarsund. Njut av att hålla ditt möte i moderna lokaler och ta samtidigt del av museets unika miljö och sjönära läge. Konferenserna kan med fördel kombineras med spännande aktiviteter som historiquiz, stadsvandring, guidad tur, föreläsning med mera. Skräddarsydda paket är vår vardag. Varmt välkommen med din bokning!


  Kontakt och mer information: Konferens


  Varmt välkommen!

   

  Så hanterar vi risken för coronavirus.

  Kalmar läns museum följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer kring hanteringen av Coronaviruset.

  Museet och vår restaurang håller stängt helger under hela april månad. Under påsken håller vi stängt långfredag-annandag påsk. 

  Vi arbetar hela tiden med att begränsa smittspridning och har vidtagit åtgärder för detta. Vi vill hälsa er varmt välkomna till våra fina utställningar och att njuta av en god måltid, fika eller vår vackra utsikt från plan 4. Men vi har förståelse för att ni kanske inte vill komma till museet och restaurangen just nu.

  Vi arbetar på olika sätt för att ni ändå ska kunna ta del av vår verksamhet. Några lösningar vi redan har:

  Köp din matlåda i receptionen med dagens rätt för endast 50 kr.

  Stadsvandring med Richard Edlund i Vimmerby den 25 april.

  Stadsvandring den 13 maj med Richard Edlund. Start vid museet.

  Vi kommer inom kort att erbjuda flera digitala sätt att uppleva museet. Vad sägs om ett historiequiz live på Facebook till exempel? Eller en digital föreläsning? Vi återkommer!